Hólyaghurut Gyakori Kérdések | Gyakori Vizelési Inger Kezelése

2018. október 3. | | Olvasási idő kb. 3 perc Minden tizedik ember tapasztalja magán időnként a hólyaghurut (cystitis) kellemetlen tüneteit, leginkább a rendszeres nemi életet élő nők érintettek – közülük minden harmadik. Bár tényleg az egyik leggyakoribb fertőzésről van szó, sok téves információ él a köztudatban e betegséggel kapcsolatban. Kurucz Adrienn most tisztázza az alapfogalmakat. Támogatott tartalom – 1. A felfázást a hideg okozza? Habár a népnyelv felfázásnak hívja a húgyúti betegségeket, voltaképpen a kapcsolat a hideg és a betegség között csak áttételes. Tehát nem arról van szó, hogy, ha sokáig ücsörgünk a hideg padlón, vagy nem húzunk zoknit, akkor fájdalmassá válik a pisilés. A lényeg: ha áthűl a testünk, csökken az immunrendszer védekezőképessége, és a kórokozó baktériumok könnyebben el tudnak szaporodni a húgyutak nyálkahártyáján. A hólyagban és a húgycsőben kialakuló gyulladás, hurut azonban nem csak "felfázás" következménye lehet, a hüvelyből illetve a végbélből is átjuthatnak kórokozók – legegyszerűbben szex közben.

Mmpi teszt kérdések letöltése

hólyaghurut gyakori kérdések magyarul

Magyarul

Sok helyen a tilos szót használják, mert a szex után nagy eséllyel kiújulnak vagy fokozódnak a panaszok. De vajon tényleg ennyire szigorúak ezek a szabályok? Ha pedig az ajánlások ellenére valaki mégiscsak ágyba bújik hólyaghuruttal, kárt tehet önmagában vagy a párjában? A témában megkérdeztük Dr. Tisza Timea bőr-nemigyógyász, kozmetológus szakorvost, aki megerősítette, hogy hólyaghurut esetén bizony tényleg tiltott a nemi érintkezés. "Eleve szex után szokott legtöbbször kialakulni ez a betegség, mivel a hüvelyben lévő, lényegében ártalmatlan baktériumok a rövid női húgycsőbe préselődve feljutnak a hólyagba. Ráadásul a gyulladást a szexhez társuló, amúgy fiziológiás alhasi vérbőség is fokozza, akárcsak az alkohol vagy az erős ételek. Így pár napig természetesen tilos a szex" - véli a szakértő, aki szerint mivel csak egy-két napról van szó, a hólyaghurut okozta szexmentességet egész biztosan tolerálni tudja a másik fél. Tisza Tímea szerint ha mégis sor kerülne egy aktusra, akkor sem fertőzhetnék meg egymást a szerelmesek, hiszen ezt a kórt alapvetően nem a nemi betegségek között tartjuk számon.

Quiz kérdések

2. A bacik kívülről jönnek? A fertőzésért különféle kórokozók lehetnek felelősek, ám leggyakrabban a vastagbélben és a hüvelyflórában található baktériumok okozzák, melyek átkerülnek a húgycsőbe. Visszatérő gyulladást okozhat, ha a baktériumok megtelepednek a hólyagban, és amikor a nyálkahártya vérbő állapotba kerül – például fűszeres étel elfogyasztása vagy egy forró fürdő után – a gyulladás belobban. 3. A partnerek egymástól fertőződnek meg? Klasszikus értelemben nem nevezhető nemi betegségnek a cystitis, ám a szex előidézheti a húgyúti fertőzés kialakulását, illetve ronthat a helyzeten. A terhesség, a menopauza, a valamilyen okból bekövetkező ösztrogénszint-csökkenés, például a fogamzásgátló tabletták szedése, a hüvely pH-értékének megváltozása (például tamponhasználat, pesszárium vagy valamilyen krém, zselé hatására) hajlamosít is a megbetegedésre. 4. A hólyaghurut női baj? Nem. Férfiakat is érint. De gyakoribb a nőknél a rövidebb húgycső miatt, amelyen át könnyebben bejutnak a kórokozók a hólyagba.

Lyrics

Quiz kérdések és válaszok

  1. Zöld katonai gyakorló
  2. Kora terhesség tünetei
  3. Beépíthető gázsütő bosch magyarul
  4. Vizsga kérdések
  5. ORIGO CÍMKÉK - Lóránt Krisztina
  6. Hólyaghurut - Gyakori kérdések (egészség - nők egészsége témakör)

Iq teszt kérdések

Az antibiotikumok hamar segítenek a panaszokon, azonban mellékhatásaik vannak, például a hüvely és a hólyag gombás fertőzésére hajlamosítanak, és így ördögi körbe kerülhetünk. 7. A felfázás megelőzhető például meleg zoknival? Ez így nem jelenthető ki egyértelműen, hiszen egy fertőzésről van szó, és sokféle lehetséges eredetről, de az biztos, hogy érdemes védeni a húgyutakat a hidegtől, a huzattól. Kerülendő a műszálas fehérnemű, a szűk nadrág, a nedves fürdőruha viselése. Fontos az is, hogy ne halogassuk a vécére menést, ne pangjon a vizelet a hólyagban, és mindig hátrafelé, a végbél irányába végezzük a törlést. A törülközőket felfázásra való hajlam esetén legalább 60 fokos vízben érdemes mosni fertőtlenítő mosószerrel. A színezett vécépapír irritáló hatású lehet, ahogy az illatos szappan, fürdőhab is, melyek felborítják a hüvely természetes pH-ját, így segítve a baktériumok elszaporodását. Érdemes legalább két liter folyadékot inni naponta: ásványvizet, gyógyteát, a túl fűszeres ételek, az alkohol és a kávé kerülendő – különösen akut fertőzés esetén.

gyakori
  1. K vitamin szerepe a véralvadásban
  2. Tisztességtelen ajánlat teljes film magyarul 2018 videa
  3. Kor mon nyílászáró kft 10
  4. A pozsonyi csata
  5. Vívó világbajnokság 2019 program